Omet al contingut

Seguim demanant un carrer Gran de Calldetenes més accessible per a les bicicletes

Després d’una instància presentada l’11 de setembre de 2022, des d’Osona amb Bici demanem a l’Ajuntament de Vic una major participació en la gestió de la mobilitat a Calldetenes, especialment en la reurbanització del carrer Gran.

Com a entitat insistim en la necessitat d’un carril bici en sentit contrari al trànsit de vehicles motoritzats en aquesta via.

El projecte de reurbanització de la travessera N-141d, aprovat inicialment, contemplava la implementació del sentit únic de circulació al carrer Gran. Aquesta decisió inhabilitarà la circulació amb bicicleta en sentit cap a Vic, fent la connexió entre els dos municipis menys viable per a aquest mode de transport.

Per tal d’exemplificar l’impacte, des d’Osona amb Bici assenyalem que els itineraris alternatius significarien, en el millor dels casos, un augment del 14% de la distància a recórrer.

A més, també es produiria un augment del desnivell en totes les alternatives. Segons aquesta organització, tot i que els vehicles motoritzats poden i han d’assumir un increment en el recorregut, no hauria de ser així per a les bicicletes, ja que això suposa un impediment a la promoció de mitjans de transport sostenibles.

La situació es complica quan es considera que l’Ajuntament de Vic ha aprovat un itinerari segur per a vianants i bicicletes a la part sud de la rotonda entre Calldetenes i els barris de les Quatre Estacions i Sant Llàtzer. Aquesta iniciativa no tindrà l’efecte desitjat si no es pot circular amb bicicleta pel carrer Gran en sentit cap a Vic.

En una taula i un plànol, mostrem la comparació de la distància de diversos recorreguts entre la rotonda de l’Av. Pau Casals-c. Barcelona i l’inici del passeig paral·lel a la carretera de Sant Hilari Sacalm. En tots els casos, l’itinerari pel carrer Gran és el més curt.

Plànol alternatives rutes bici Calldetenes Vic

D’altra banda, en el tram entre l’aparcament de la plaça de la Independència de Catalunya i la cruïlla amb el carrer de Montserrat, podria permetre’s la circulació en bicicleta en sentit contrari si es tenen en compte algunes modificacions.

En resum, sol·licitem que l’Ajuntament de Vic prengui una part activa en la gestió de la modificació del projecte, especialment amb les obres ja en curs que caldria fer. Reclamen la implementació d’un carril bici en sentit contrari almenys en el tram esmentat, argumentant que això faria possible continuar amb la circulació de bicis i patinets en sentit Vic.

Aquesta instància a l’Ajuntament de Vic posa de manifest la necessitat de fomentar la mobilitat sostenible i la importància de la planificació urbana per aconseguir aquest objectiu. Caldrà veure quina serà la resposta dels ajuntaments de Vic i Calldetenes davant d’aquesta demanda.

Etiquetes: