Omet al contingut

Salvant el carril bici de la Ronda Camprodon a Vic: Una victòria de la ciutadania

Una proposta de canvi preocupant

L’any 2021, l’Ajuntament de Vic va sorprendre’ns amb una proposta inquietant. Tenia la intenció de traslladar el carril bici de la Ronda Camprodon dels laterals al centre de la calçada, fent-lo un carril de doble sentit. La proposta es va fer sense aportar criteris tècnics ni justificació per a tal canvi, cosa que va suscitar preocupació entre les usuàries i usuaris habituals del carril.

La idea de posicionar un carril bici al centre del carrer podia generar una sensació de gran inseguretat, especialment entre les persones usuàries no expertes i les més vulnerables, com ara les persones menors d’edat, les d’edat avançada o les famílies amb infància petita. La proposta presentava seriosos problemes d’accessibilitat i eficiència: entrar i sortir del carril requeria esperar canvis de semàfor, trencant la continuïtat i linealitat de la xarxa de bicicletes.

La mobilització de la ciutadania

Per aquesta raó, des de la nostra associació, vam convocar una campanya convidant a la ciutadania a expressar la seva preocupació. Vam demanar que les persones enviessin correus a l’alcaldessa o fessin piulades a Twitter, exposant els molts desafiaments que aquest canvi podia ocasionar.

Vam ressaltar els problemes que plantejava un carril bici central, com la dificultat per girar a la dreta des del carril, l’impacte negatiu en la connexió amb la Plaça Mil·lenari, la impossibilitat d’aturar-se davant d’un local comercial o habitatge, o l’increment de la possibilitat de xocs frontals i d’invasió del carril bici per part de vehicles a motor. Vam assenyalar també l’augment de la contaminació per a les persones usuàries de la bicicleta al centre de la calçada, la pèrdua d’ombra durant l’estiu, així com l’increment de la incomoditat i inseguretat per a les persones vianants si el trànsit motoritzat tornava a apropar-se a les voreres.

Una victòria per a la comunitat ciclista

Finalment, vam celebrar amb gran joia que la nostra campanya va donar els seus fruits. Gràcies a l’esforç col·lectiu de totes i tots vosaltres, l’Ajuntament va decidir, l’any 2021, mantenir el carril bici de la Ronda Camprodon als laterals. Aquesta va ser una gran victòria per a la nostra comunitat i un clar exemple del poder que tenim quan ens unim i alcem la nostra veu.

Però aquest èxit no hauria estat possible sense el suport de totes i tots vosaltres. Volem agrair-vos la vostra participació activa en la campanya. Vosaltres vau fer possible que es mantingués el carril bici a la Ronda Camprodon i que es preservés la seguretat i comoditat de les persones usuàries de la bicicleta a Vic.

Aquell any vam aprendre que continuaríem treballant per garantir que les necessitats de les persones ciclistes fossin considerades en totes les decisions relatives a la mobilitat urbana. La nostra lluita per una Vic més amigable amb les bicicletes va continuar.

Accedir al web de la campanya.

Etiquetes: