Omet al contingut

Camí de la Vila de Santa Eulàlia de Riuprimer. Drecera per als cotxes o camí verd?

Cal repensar l’ús d’aquest camí rural i millorar-ne la seguretat

M’agradaria reflexionar sobre la recent reforma i asfaltat del Camí de la Vila, un vial que connecta Santa Eulàlia de Riuprimer amb Vic.

Aquesta via, en la seva essència, amaga un immens potencial per convertir-se en un emblemàtic camí verd. Tot i que la nova pavimentació pugui permetre als conductors de vehicles motoritzats estalviar entre 4 i 6 minuts en els seus trajectes cap a l’Eix Transveral, ens preguntem si aquest petit benefici és suficient per eclipsar les amplíssimes possibilitats que ofereix aquest camí per fomentar la mobilitat sostenible.

No neguem l’ús del camí per a vehicles agrícoles, el pas dels quals és molt local i no suposa una barrera per al desenvolupament de noves formes de transport. No obstant això, no podem oblidar que és també una via freqüentada per gent a peu i amb bicicleta, com els joves ciclistes que es desplacen diàriament a l’institut de Gurb.

L’increment del trànsit, sumat a la falta de visibilitat en algunes corbes, però, ha generat una sèrie d’accidents que no podem ignorar.

Per tant, ens trobem davant d’una disjuntiva: hem de prioritzar l’estalvi de temps per a uns pocs, o hem de posar en primer lloc la seguretat i el benestar d’una part considerable de la nostra comunitat? Creiem fermament que el Camí de la Vila pot i ha de ser més que una simple via ràpida per a vehicles motoritzats.

Imagineu un escenari alternatiu: el Camí de la Vila convertit en una gran via verda, un paradís per a ciclistes i vianants. Un eix de mobilitat sostenible que, al ritme del suau murmur dels vehicles agrícoles, conviu en un entorn de respecte al medi ambient i promou el benestar físic i mental dels seus usuaris.

Pensem en l’atracció de visitants captivats per un turisme local verd i sostenible, que enriqueixi tant l’economia de Santa Eulàlia de Riuprimer com el seu prestigi ecològic. En una era en què la bicicleta elèctrica s’ha convertit en una alternativa real i accessible, la transformació del Camí de la Vila en una via verda podria ser un autèntic revulsiu per a la mobilitat sostenible.

Cal instar les autoritats locals a reavaluar l’ús d’aquest camí. Han de ponderar els pocs minuts estalviats en el viatge en cotxe davant del enorme potencial que té aquesta via per convertir-se en un eix verd. És fonamental prioritzar la seguretat, la sostenibilitat i la qualitat de vida de tots els habitants de la comarca per damunt de l’efímera eficiència del trànsit motoritzat.

Encara estem a temps de redirigir els nostres esforços i fer del Camí de la Vila un veritable emblema de la mobilitat sostenible.

Eduard Folch
Segueix-me